Афишът

  Кинo

Петното на Роршах, „Пролетни шорти”-Future Shorts Plovdiv

PlovdivWeek на 23/04/2012, 13:57

„Пролетни шорти” е жизнена, смела и провокативна програма. Сред заглавията е филмът „Да умра до теб” от носителя на Оскар Спайк Джоунс („Да бъдеш Джон Малкович”), автор и на редица късометражни филми и музикални видеоклипове, като тези на Бийсти Бойс и Бьорк. Поразяваща е анимацията “Човекът без глава”, спечелила наградата на журито в Кан 2003, а филмът “Венера” ни вкарва неподготвени в света на еротиката, пресъздаден от пластелин.

Филми

Да умра до теб

Реж. Спайк Джоунс и Симон Кан /2011/ Франция

Сладка, тъжна и призрачна история създадена от 3 000 парчета филц. Филмът на Спайк Джоунс е трагикомична стоп моушън анимация, която се случва през нощта в стара парижка книжарница, където кориците на книгите оживяват. Историята разказва за скелета Макбет, който се влюбва в красива и фатална дама от съседната корица. Сърежисьор е Симон Кан, а дизайнер е Олимпия Льо Тан, популярна с бродираните си корици на книги. Филмът е бил селектиран и представен в Кан. “Да правиш късометражно кино е като да разкажеш виц. Трябва ти само добрата идея или чувство и си готов”, казва Спайк Джоунс.

Мечка

Реж. Наш Еджертън /2011/ Австралия

Какво може да се случи, ако гаджето ти реши да те изненада за рождения ден? Наш Еджертън написва, режисира и играе във филма “Мечка”, който е продължение на филма “Паяк” от 2007 г. Отново главен герой е Джак и отново се сблъскваме със стряскащи обрати, които преобръщат невинни ситуации от ежедневието. “Защото обичам да изигравам нещата правдиво, без да подготвям публиката предварително какво да очаква – комедия или трагедия, и затова обратите стават толкова силни”, казва Еджертън.

 

Човекът без глава

Реж. Жуан Солана /2011/ Франция

Създаден за четири години, филмът е дебют за Солана, но какъв? Филмът е селектиран в програмата на кинофестивала в Кан и получава награда на журито през 2003 г. Прожектиран е на стотици престижни фестивали и е спечелил много награди. “Човекът без глава” е визуално поразителен и технически съвършен. “Живеем във време, когато киното е превърнато в продукт, а филмите стават все по-комерсиални. Късометражното кино е последната запазена територия за артистична свобода – затова е важно да го обичаме”, казва Солана.

Четириъгълник

Реж. Ейми Грапъл /2010/ САЩ

Две “класически” семейни двойки сменят партньорите си и живеят в групов брак, през 1970 г в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Тази документална история влиза в детайлите на домакинствата, за да попита докъде се простират границите на социално приемливото, брака, моногамията и желанието. “Вдъхновена съм от старите снимки на баща ми от периода му на различни полигамни любовни авантюри и от желанието ми да приключа с някои неща от миналото, реших да интервюирам родителите си. Филмът не предлага отговори, а се стреми да бъде обективен. Показва двама души в определено време. Филмът разказва история“, казва режикьорката Ейми Грапъл.

Обичам те повече

Реж. Сам Тейлър Ууд /2007/ Обединеното кралство

Вдъхновен от хита на 78-ма години ‘Love You More’ на Buzzcocks, този късометражен филм разказва историята на двама пънк любовници – Глория и Питър от Лондон. Нежен и любопитен, филмът е продуциран от Антъни Мингела.

Венера

Реж. Тор Фруергаард /2012/ Дания

Ако искрата на любовта е изгубена и сексът не върви, какво да правим? Каролин и Размус са срамежлива двойка, която не е правила секс от четири месеца. Затова решават да посетят публичен дом и да видят дали това няма да разреши проблема им. Тази пластелинена анимация е в официалната селекция на Международния анимационен фестивала Анеси в Лос Анджелис и др.

Ръката

Реж. Бри Ларсон, Сара Рамос, Джеси Енис /2012/ САЩ

Режисиран от три жени, филмът „Ръката” е съвременна история за тийнейджърската любов в ерата на технологиите. Сценарият има двама главни герои и е написан за три часа в автобуса от Далас до Остин. Чанс и Жьоневиев, започнали връзка чрез sms-и, твърде бързо осъзнават, че никога не са имали никакви отношения помежду си. Филмът е част от селекцията на фестивала Сънданс, където получава Специална награда на журито за комедиен сценарий.

 
статии от рубриката

Няма въведени коментари към новината

Коментирайте новините

  • Смени картинката
  • http://pic.bg/laptopi/lenovo
  • http://pic.bg/laptopi/asus/laptop-asx54cs
  • http://pic.bg/laptopi/acer/aspire/laptop-lx.rr90c.071-lx.rr90c.071

Къде в Пловдив?Зареждане на календара...