Афишът

  Фестивал

Драматичен театър, Сцена на кръстопът, Животът е прекрасен

PlovdivWeek на 30/08/2012, 16:05

 

Спектакъл на Александър Морфов
Превод и сценична редакция: Юлия Огнянова и Александър Морфов
Сценография: Никола Тороманов
Художник на костюмите: Марина Додова
Музика: Асен Аврамов
Хореограф: Ивайло Иванов 
Участват: Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Пламен Пеев, Албена Колева, Руси Чанев, Стефания Колева, Теодор Елмазов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Валентин Танев, Павлин Димитров, Биляна Петринска, Йордан Петков, Емил Марков, Стефан Къшев, Любомир Петкашев, Вяра Табакова, Валентин Балабанов, Албена Ставрева, Владислава Николова, Василена Гецкова и др. 
 
Със специалното участие на Мюзикхол оркестър „Разкърши се”: Веселин Веселинов-Еко, Мишо Шишков-син, Нивилиян Гемиджев, Николай Темнисков, Данаил Тотев
 
„Самоубиецът” е пиесата, която най-дълго време е останала под тоталната забрана на комунистическата цензура.  Пиесата е написана през 1928 г. и е поставена за първи път в СССР през 1987 г.
 
Критиците наричат „Самоубиецът” „Ревизор” на ХХ век и сравняват Ердман с Гогол. Ердман пише „Самоубиецът”, когато е на 28 години, а след нея не написва нито една пиеса. Два театъра се борят да я поставят – Театърът на Майерхолд и МХАТ. В защита на „Самоубиецът” се включват Майерхолд, Станиславски, Луначарски, Горки и Булгаков,  но  усилията им се оказват безрезултатни. През 1933 г. Ердман е заточен в Енисейск за „контрареволюционни литературни произведения”,  по-късно е освободен, но при специален режим – лишен е от правото да пребивава в десет от големите градове на СССР, в това число и Москва. В същото време е автор на сценариите на любимите филми на Сталин „Веселите момчета” и „Волга, Волга”, но е заличен от надписите на тези филми. През 1948 г. получава Сталинска премия за „Смели хора”, но това не помага “Самоубиецът” да бъде разрешен.
 

 
статии от рубриката

Няма въведени коментари към новината

Коментирайте новините

  • Смени картинката
  • http://pic.bg/laptopi/lenovo
  • http://pic.bg/laptopi/asus/laptop-asx54cs
  • http://pic.bg/laptopi/acer/aspire/laptop-lx.rr90c.071-lx.rr90c.071

Къде в Пловдив?Зареждане на календара...