Афишът

  Литература

Галерия "Станислав Доспевски", Представяне на книга

Яна Инджова на 16/03/2012, 11:26

Художествена галерия "Станислав Доспевски" Пазарджик представя книгата "Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения" на Станислав Игнаци Виткевич.

Художествена галерия „Станислав Доспевски” - Пазарджик съвместно с Полският институт в София и Издателство СОНМ, Ви канят на представянето на българското издание на книгата на Станислав Игнаци Виткевич „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения”.
Представянето на книгата ще бъде визуализирано с прожекция на избрани живописни произведения на автора. Новите форми в живописта е една от най-важните книги на Станислав Игнаци Виткевич (1885-1939) за теорията на изкуството. Забележителен драматург, прозаик, философ, теоретик на изкуството, художник и рисувач, в нея той излага своята система от философски и естетически възгледи и формулира основните категории в теорията за Чистата форма. Обстойно разглежда понятия като красота, форма, композиция, цвят, деформация на изобразения свят. Полемизира с критиците на изкуството, за да изясни причините за множеството недоразумения, произтичащи от появата на нови течения в съвременното изкуство. Предложеният превод е направен по оригиналния първи вариант на текста от 1919 година.
Книгата ще представи проф. доктор на философските науки Правда Спасова.
Проф. доктор Правда Спасова е завършила философия в Софийския университет, защитила е докторат по естетика във Варшавския университет, специализирала е в Оксфорд и Прага. Работи в Института за изследване на обществото и знанието, БАН и преподава история на философията в Националната художествена академия. Занимава се и с превод на предимно философски произведения от полски и от английски език.
статии от рубриката

Няма въведени коментари към новината

Коментирайте новините

  • Смени картинката
  • http://pic.bg/laptopi/lenovo
  • http://pic.bg/laptopi/asus/laptop-asx54cs
  • http://pic.bg/laptopi/acer/aspire/laptop-lx.rr90c.071-lx.rr90c.071

Къде в Пловдив?Зареждане на календара...